VIDEO | Maternitatea Bucur, locul unde vibrează viața: medici dedicați, aparatură de top și terapii inovatoare. „Să facem parteneriat cu familia!”

Publicat: 21/09/2023, 09:57

Maternitatea Bucur – parte a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală – locul unde „naște” și „renaște” viața în cea mai pură, mai simplă și mai frumoasă formă a ei. Unde o mamă își ține pentru prima dată în brațe bebelușul. Unde grija și profesionalismul oamenilor în halate albe întregesc și devin parte din portretul unei familii fericite. Unde grija și atenția sunt cea mai devotată pledoarie pentru dragoste. Unde secundele fac diferența între a da viață și a lupta pentru ea. 

1082 de nașteri au avut loc la Maternitatea Bucur în acest an. Adică, tot atâtea emoții, zâmbete, profesionalism, dedicare și bucuria unui nou început de poveste.

Dr. Anca Mihoc-Bozianu, șefa secției de neonatologie, mărturisește că această secție în care vibrează viața este, paradoxal, „adesea în umbră, ascunsă între pereții spitalul”, deși potențialul ei este unul enorm și ar trebui pe deplin valorificat.

„Aici lucrează o echipă dedicată zi și noapte, pentru ca nou-născuții să primească cele mai bune îngrijiri”

Potrivit informațiilor oferite de interlocutoarea Gândul, Maternitatea Bucur este dotată cu 30 de locuri pentru bebelușii născuți la termen și opt paturi de terapie intensivă.

Aparatura de ultimă generație a devenit un aliat de încredere al medicilor, însă grija și dragostea cadrelor medicale nu pot fi înlocuite de nimic și completează bucuria de a aduce pe lume un bebeluș perfect sănătos.

În plus, medicii de aici promovează și sistemul „rooming in”, adică întărirea relației dintre mamă și copil.

„Maternitatea Bucur este o maternitate de nivel trei. Secția de neonatologie este adesea în umbră, ascunsă între pereții acestui spital. Aici lucrează o echipă zi și noapte, dedicată, pentru ca nou-născuții să primească cele mai bune îngrijiri și familia să fie susținută în momente dificile.

Echipa noastră formată din medici, asistente și infirmiere, pe lângă faptul că sunt profesioniști, sunt și oameni plini de iubire și compasiune pentru ceea ce fac, care își dau toată silința să aducă un plus acestei maternități, acestei secții. Suntem o maternitate cum am spus, de nivel trei.

Avem o capacitate de 30 de locuri de normo-ponderali, de copii la termen, fără probleme, care vor sta cu mămicile lor în sistemul rooming-in. Avem terapie intensivă cu opt paturi de terapie intensivă cu toate dotările necesare. În ultimii ani am fost dotați, mulțumită conducerii, cu aparatură de ultimul nivel, așa că putem să acordăm îngrijire la standarde europene.

În terapie intensivă – îngrijim copii de la 24 de săptămâni, de la 400-500 grame, practic cât o sticlă de cola mică – și am avut succes cu unii dintre ei. Avem prematuri de toate patologiile, ventilați, sisteme invazive, non-invazive. Aparatura ne-a ajutat foarte mult în acest sens. Primim și copii din afara Bucureștiului, din zonele limitrofe”, a precizat dr. Anca Mihoc-Bozianu.

„Numărul de nașteri a crescut, la fel și feedback-ul pozitiv al familiilor”

Echipa medicală de la Maternitatea Bucur își dorește să devină, cu fiecare zi, mai profesionistă. Și pentru că, în medicină, comunicarea este parte importantă a discuției cu pacientul, doctorii au făcut cursuri de comunicare, dar și cursuri de îngrijire axate pe neurodezvoltare.

„Aici, o echipă dedicată de medici, asistente și infirmiere lucrează noapte și zi pentru a se asigura că fiecare copil primește cele mai bune îngrijiri. În fiecare zi, începe o luptă cu viața și speranța. Echipa noastră este aici pentru copii și pentru familie. Sunt oameni profesioniști care nu se dau bătuți atunci când mai și pierd.

Pe lângă această tehnologie, echipa noastră s-a implicat și în cursuri de comunicare, cursuri de îngrijire axate pe neurodezvoltare și în diverse proiecte ca Baby Boom sau ca Maratonul Cengerul Mather Care. De la participarea la Baby Boom, numărul de nașteri a crescut, la fel și feedback-ul pozitiv al familiilor”, a menționat medicul primar neonatolog.

Sala de Terapie Intensivă Neonatală a Maternității Bucur

Legătura dintre mamă și copil prin terapia „piele pe piele” sau „Kangaroo Care”

Interlocutoarea Gândul recunoaște că experiența pandemiei a scos la iveală, mai mult ca oricând, importanța legăturii dintre mamă și copil, care se formează în primele zile de viață.

În acest context, șefa Secției de Neonatologie a vorbit despre terapia „piele pe piele” sau „Kangaroo Care”, metodă care le oferă nou-născuților prematuri și copiilor spitalizați, pentru o perioadă lungă, o evoluție mult mai bună.

„Avem anul acesta 1.082 de nașteri. Și pentru că am înțeles din experiența COVID cât de importantă e legătura mamă-copil care se formează în primele zile de viață, ne-am implicat și în implementarea practicilor Cengerul Mather Care. Maratonul organizat în martie anul acesta ne-a adus locul doi din cinci spitale participante. Pentru noi a fost o mare mândrie și bucurie.

Cengerul Mather Care este o practică caldă și umană ce implică contactul piele pe-piele a nou-născutului îndelung spitalizat și mama sau un aparținător, tată sau frate. Am avut și frați care au venit în terapie. Acest gest simplu are beneficii uimitoare: sprijină neurodezvoltarea, reduce stresul, îmbunătățește somnul, pe lângă faptul că promovează alăptarea și încurajează legătura dintre mamă și copil.

Despre stresul în terapie sunt multe de spus, dar vreau să vă zic doar atât: sunt studii făcute că există între 7,5 și 17,3 proceduri dureroase pe zi pe care le primește un copil în terapie intensivă”, a mai precizat șefa Secției de Neonatologie.

„Vrem să facem parteneriat cu familia spre beneficiul nou-născuților”

Pe secția unde vibrează viața sunt și tripleți. Cei mici au 800 de grame și au fost obținuți prin fertilizare in vitro.

Dr. Anca Mihoc-Bozianu mărturisește că gesturile simple pot avea un impact major în evoluția și neurodezvoltarea nou-născuților, tocmai de aceea unul dintre obiective este acela de a aduce familia ca parte din terapie.

„Medicina bazată pe dovezi ne-a arătat că gesturi simple pot avea un impact major în evoluția și neurodezvoltarea nou-născuților, mai ales în terapie. Așa că facem gesturile acestea simple, poziționăm nou-născuții în cuiburi, reducem lumina și zgomotul prin husele pe care le vedeți deasupra incubatoarelor.

Protejăm somnul prin organizarea activității noastre cu ore de vizită, cu ore de consultație și cu momente în care se iau analizele, bineînțeles, dacă nu sunt alte urgențe și încercăm să le păstrăm ritmul circadian, adică să facă acasă diferența între zi și noapte. Așa că noaptea avem lumini de intensitate scăzută. Avem acum în terapie, pe lângă prematuri, dismaturi și nou-născuți cu tot felul de probleme, și tripleți. Tripleții au 28 de săptămâni de gestație și sunt obținuți prin fertilizare in vitro. Ei sunt în a doua zi de viață și sunt încă foarte fragili.

Cu ajutorul echipamentului nostru avansat și a practicilor de îngrijire facem tot posibilul să-i ajutăm să crească puternici și sănătoși. Obiectivele noastre sunt clare. Vrem să ne continuăm drumul spre perfecționare și inovație și vrem să aducem familia ca parte din terapie. Vrem să facem parteneriat cu aceasta spre beneficiul nou-născuților”, a conchis medicul.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Maternitatea Bucur, dotată cu aparatură de TOP pentru cele mai complexe cazuri ginecologice și obstetricale

VIDEO | Maternitatea Bucur are aparatură medicală de înaltă performanță și poate trata cele mai complicate cazuri. ”Am revenit la normal după o perioadă lungă în care am fost exclusiv COVID”

VIDEO | Tehnici medicale performante la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală. „Aparatele aduc mai multă siguranță în actul operator”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows